top of page

 

Bezoeken  en bijdragen aan Voedselbostuyn Reestdal is op meerdere manieren mogelijk:

Als wandelaar of fietser kun je gebruik maken van het Rustpunt om wat te drinken en producten te kopen vanuit de voedselbostuyn. 

Een langer bezoek kan doormiddel van het boeken van een verblijf in ons gastenverblijf De Bostuyn.

We organiseren workshops en meewerkdagen en elk seizoen rondleidingen met proeverij, hou daarvoor de agenda in de gaten!

 

Beleef Voedselbostuyn Reestdal

Zowel voor doorgewinterde buitenmensen als voor diegenen die wat vaker buiten willen genieten organiseren we mooie activiteiten. Tijdens de rondleidingen delen we informatie over eetbare soorten, biodiversiteit, doel, plantkeuze en ontwerp van dit voedselbos. De kinderfeestjes zijn avontuurlijk en speels en de groepsuitjes/ workshops zijn vooral gezellig en op maat samen te stellen. Het is een heerlijke plek en daarom is het zo mooi om hier groepsuitjes, kinderfeestjes en rondleidingen te organiseren. 

IMG-20220423-WA0008.jpg

Rondleiding
met proeverij

In ieder geval 1 keer per seizoen organiseren we een rondleiding met proeverij. Zo krijg je in een kleine groep informatie en inspiratie over het hoe, wat en waarom van voedselbossen in het algemeen en ook over plantkeuze, ontwerp, bodem, droogte en andere uitdagingen in ons voedselbos. Daarna gaan we ook proeven wat er met de oogst kan worden gedaan. Onze rondleidingen worden hoog gewaardeerd door eerdere bezoekers. De rondleidingen met proeverij zijn 20 euro per persoon: 

  • Zaterdag 13 april van 14 tot 16 uur

  • Zaterdag 13 juli van 14 tot 16 uur

  • Zaterdag 26 oktober van 14 tot 16 uur

​

IMG-20220423-WA0005.jpg

Workshop/ groepsuitje

Iets doen of maken met materiaal uit de natuur of oogst vanuit het voedselbos is erg leuk en gezellig. We doen dit deels op de gezellige veranda waar loungeruimte is en ook ruimte om wat te doen. Af en toe organiseren we een workshop waar je je individueel voor kunt opgeven. Voor groepsuitjes kunnen we op maat een leuke workshop samenstellen. Richtbedrag is incl. uitgebreide catering ca. 30 euro p.p. Wij organiseren de volgende groepsuitjes:

  • Maak je eigen likeur (incl. proeverij)

  • Gezonde high tea maken en proeven

  • Maak je eigen kruidenthee met kruiden, bloemen en thee

  • Bushcraft met afsluitend whisky-proeverij

  • Wildplukwandeling met proeverij

​

20221019_144341vuur maken.jpg

Kinderfeestje
Avontuur in de natuur

Vindt jouw kind het ook zo leuk om buiten te zijn en nieuwe dingen te ontdekken? Of is het juist een goed idee om eens wat vaker naar buiten te gaan? Wij organiseren leuke avontuurlijke kinderfeestjes met kampvuur, speurtocht, plukken en proeven uit het voedselbos en voor iedereen wat lekkers te eten en te drinken. Ook kunnen de kinderen een voedselboswachters diploma krijgen. Wij overleggen altijd over het programma en organiseren deze kinderfeestjes op zaterdagmiddag. 

Meer over Voedselbostuyn Reestdal

Wat is een voedselbos?

In een voedselbos wordt meegewerkt met de natuur in plaats van te vechten tegen de natuur. De plantensoorten groeien in zeven groeilagen (grote bomen, kleine bomen, struiken, kruidlaag, kruiplaag, klimmers, schimmels/ondergronds) zoals ook in een natuurlijk bos, waar de verschillende soorten in balans zijn en samenwerken. De grond wordt (na het planten) niet bewerkt en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Door de vele soorten en het extensieve beheer neemt de soortenrijkdom van planten en dieren toe. De bodem herstelt zich en bouwt bodemleven en humus op. De planten die hier groeien bevatten daardoor meer vitamines en mineralen. Dit wordt nog versterkt doordat veel van het hier gegroeide voedsel van meerjarige planten komt. Ten opzichte van de traditionele eenjarige landbouw wordt zeer hoogwaardig voedsel geproduceerd, wordt CO2 vastgelegd en wordt de biodiversiteit versterkt.

​

Waarom Voedselbostuyn Reestdal?

Ons voedselbos is gestart met het aanplanten van bomen met noten zoals hazelaar en walnoot om meer eekhoorntjes in de tuin te krijgen. Omdat het zo leuk is om ze te zien zoals ze in de bomen springen van tak naar tak. Vanaf ca. 2013 zijn we begonnen om de tuin ook voor mensen meer eetbaar te maken. Er was een grote moestuin waar we allerlei fruitbomen en bessenstruiken hebben geplant, met een ontwerp  vanuit een permacultuur-cursus. Juist de combinatie van bomen, klimplanten, struiken, kruiden, bodembedekkers kan zorgen voor een grote diversiteit waarin veel dierensoorten zich thuis zullen voelen en zal ook zorgen voor balans in het ecosysteem waardoor ziekten en plagen nauwelijks een kans krijgen. En, het is ook echt een geweldig gevoel om vele soorten fruit en noten uit de tuin te kunnen plukken en gebruiken. Nog weer later kwam ook het gezondheidsaspect meer in beeld. Het kan toch niet gezond zijn om voeding te eten die met allerlei giftige chemicaliën zijn bespoten. En overbemesting met dierlijke mest zorgt uiteindelijk voor oogst met een gebrek aan allerlei sporenelementen en mineralen. Daarom voeden we de bodem van Voedselbostuyn Reestdal met compost van etensresten, blad en snoeimateriaal uit de tuin. Zo is alles wat hier aan oogst groeit van biologische oorsprong en opgeladen met al het goeds van de zon en uit de bodem.

​

Voedselbostuyn Reestdal nu

Wat redelijk bijzonder is, is dat we dit voedselbos ontwikkelen op een open plek in bestaand bos. Een deel van het perceel is gemengd bos. Daar planten we vooral notenbomen tussen de bestaande bomen. Soorten zoals Tamme kastanje, hazelaar, walnoot, beuk, pecan en pijnboom. Ook planten we er wel schaduwsoorten zoals morel en blauwe bes. En natuurlijk de stammetjes met paddenstoelen zoals shiitake en oesterzwam. Zo blijft het een gemengd bos waar op den duur allerlei noten en bessen geplukt kunnen worden.

In het open gedeelte van het perceel zijn allerlei fruit en bessensoorten geplant zoals appel, peer, kers, pruim, nasi-peer, pawpaw, honingbes, blauwe bes, gojibes, duindoorn, cranberry, bramen en frambozen.  Daarnaast nog vele kruiden en klimsoorten zoals hop, druif, bosrank, kamperfoelie en soorten als lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, vlier voor meer biodiversiteit. 

Het is een heerlijke plek geworden en het wordt elk jaar mooier, diverser en er valt steeds meer te oogsten.

We organiseren rondleidingen, workshops/ groepsuitjes en kinderfeestjes om deze fijne plek te delen.

bottom of page